Discurs elecció Alcalde – 13 de juny de 2015

Sobre el que va prometre el PSC Òdena en el seu programa electoral

Guisado.Royes.Teo
Guisado, Romero i Royes “venent” el Pla Director Urbanístic de la Conca d’Òdena

En el Ple de l’elecció del nou alcalde, com a resultat de les eleccions municipals el 24 de maig, vaig prenunciar un discurs on en el meu torn com a cap de llista de CiU.

Aquest és el meu discurs.

És llarg, però hi trobareu aspectes molt interessants i, sobretot, una anàlisis exhaustiva del programa del PSC amb el qual va guanyar inapel•lablement les eleccions municipals d’Òdena per majoria absoluta.
Crec que Guisado no s’esperava guanyar les eleccions, i per això el PSC va fer una programa ple de demagògia, de propostes i promeses molt difícils o fins i tot impossibles de complir.

Des de CiU, a la nostra web www.ciuodena.cat, vam explicat els nostre programa del 2011 i els aspectes que vam complir i els que no. Vam creure que era necessari donar aquestes explicacions i passar comptes amb els ciutadans d’Òdena.

Com serà el quadre de compliment programàtic el maig de 2019 del PSC? Tic Tac Tic Tac…
Tindrem quatre anys per saber-ho. En parlarem d’aquests quatre anys.

No busqueu el programa del PSC Òdena 2015 perquè a la seva web https://odenaprogres.wordpress.com/ no hi és. De fet el darrer escrit del PSC és del 2011…  L’he buscat al Facebook d’Òdenaprogrés i tampoc l’he trobat. Aqui podeu trobar el Programa Electoral PSC 2015.2019 us el podeu descarregar, no fos cas que els matexios del PSC s’oblidessin del que han promès en el seu programa electoral.

Per si algú el vol en format pdf poso aquest link de la web municipal on hi ha penjat el text del certificat dels acords del ple de totes les intervencions del ple del 13 de juny,  inclosa la meva.

____________________________________________________
Benvolguts regidors i ciutadans que heu volgut estar presents en aquest acte d’avui, important com és sempre l’elecció de l’alcalde. Tan de bo la sala estigués tan plena com avui la resta del mandat.

Les eleccions es van fer el passat 22 de maig i les urnes han parlat. El PSC va guanyar les eleccions i li permet al seu cap de llista ser elegit alcalde i governar amb majoria absoluta els propers 4 anys.

És curiós que en unes eleccions on moltes majories absolutes han saltat pels aires a Òdena s’ha tornat a decidir per una majoria absoluta.

Diuen que les eleccions es perden i ara puc afirmar que és així. Almenys així ho considero jo.
El mateix dia de les eleccions ja vaig felicitar al guanyador i ara ho torno a fer perquè el resultat ho diu així i com diu la frase “el Poble no s’equivoca mai”. Altres coses són les frases que he llegit en l’entorn socialista que diuen que per fi s’ha fet justícia. Quatre anys lamentant-se i llepant-se les ferides per considerar que les eleccions de fa quatre anys van ser injustes. Les eleccions no són mai ni justes ni injustes. És democràcia en estat pur.

Aquest pensament de que ara s’ha fet justícia denota, com he dit abans que hi ha qui pensa, qui ha pensat durant quatre anys, que les eleccions havien estat injustes. Aquesta ràbia és la que crec, ara si de manera injusta, la que ha portat tot l’entorn socialista a insultar-me des del primer dia i a insultar en general el nostre govern. No se’m van donar ni els 100 dies de gràcia quan ni tan sols era l’alcalde si no un regidor de govern.

Les crítiques van començar des del primer dia amb insults que han estat una costant. Insults majoritàriament fets des de l’anonimat però amb constants còmplices de l’entorn socialista que els reafirmaven.

No crec que el PSC hagi guanyat les eleccions per mèrits propis. Crec que les hem perdut els altres partits, segur que per mèrits propis. 21 vots més a la llista de CiU haurien deixat un escenari obert amb una distribució de regidors de 5 del PSC, 3 d’Esquerra i 3 de CiU.
És clar però que un escenari de 5-3-3 no sé si hauria estat la millor solució per tirar endavant el govern d’Òdena.

Un partit, Esquerra, que no admet debats electorals, que manifesta a la premsa sobre la participació en un debat que “nosaltres no seurem mai amb el senyor Pep Solé a cap taula ni a parlar de res” demostra un nivell democràtic molt baix. Però l’escenari d’un 5-3-3- era del tot impossible amb un programa electoral on el seu cap de llista diu que “Davant la mala experiència que hem tingut en el govern anterior, no donarem suport a candidatures de partits on hi estiguin en Pep Solé i la Ramona Vila”. Escriure això en un programa em sembla del tot lamentable i diu molt poc d’un partit que admet com a proposta programàtica que no parlarà amb uns regidors que puguin sorgir de les urnes, només per que va tenir una mala experiència. Altra vegada trobo del tot lamentable que un partit permetés escriure en un programa que no parlaria amb els regidors d’un altre partit com Convergència Democràtica de Catalunya i que probablement poques lliçons de democràcia pot rebre, independentment de si les idees poden ser coincidents o no.
Per tant l’escenari estava clar. O CiU treia majoria absoluta, cosa que veiem difícil, per no dir impossible, o estàvem abocats a un govern d’un dels tres partits en minoria.

Segueixo pensant que el model de ciutat que proposen ERC i CiU són els més semblants, per la qual cosa, i tenint en compte que els vots de CiU més els d’ERC sumen més que els del PSC, podríem afirmar, que la suma dels vots ERC + CiU és majoritària.

En resum, si mirem programes, tornaríem a dir que el pacte lògic hagués estat CiU més ERC, però, com afrontar unes eleccions si l’altra part ja escriu en el programa que no parlarà ni amb el Pep Solé i amb la Ramona Vila?. Si mirem els programes, veurem que hi ha temes que formen part dels programes de CiU i ERC que mai poden ser acceptats pel PSC. El pacte doncs era impossible en qualsevol dels escenaris.

A partir d’aquí passem al que vaig pensar que els ciutadans havien de conèixer sobre el Carles Casanova que encapçalava una proposta tan poc democràtica de no acceptar debats, que escriu en un programa que no pactarà res amb CiU, que és un partit tan democràtic com ho pot ser Esquerra.

Potser em vaig equivocar? És possible. Jo crec que no. Probablement em vaig equivocar en esperar que potser els ciutadans jutjarien o posarien en dubte l’ètica i la manera de gestionar l’ajuntament d’aquella persona que durant el darrer any havia criticart al seu soci de govern i que segueixo pensant encara que abusa del poder i posa per sobre l’interès de part per sobre l’interès general. Sembla que el que va passar no va ser això. La gent llavors va pensar que era tard, que ho havia d’haver denunciat abans i que per tant era còmplice del meu soci de govern. Ho vaig intentar explicar en el meu escrit però sembla que amb poca efectivitat. Probablement el meu escrit va ser més llegit per més gent en 24 hores que no pas els programes electorals de cap partit.

El culpable era jo per ser-ne còmplice coneixedor i en canvi sembla ser que ningú va jutjar l’ètica i la gestió del cap de llista d’ERC.

En fi, com he dit abans, els poble mai s’equivoca i per tant cal mirar endavant i fer que el govern sigui fort i pugui tirar endavant el programa presentat. El poble no s’equivoca, i si el partit guanyador té un programa que l’ha fet guanyador cal que aquest programa tiri endavant.
I com que acceptem la derrota, volem un govern que sigui fort i que pugui tirar endavant el seu programa, tot i que el PSC té la majoria absoluta, el dos regidors de CiU votarem al Francisco Guisado com a alcalde.

Part tant, com a mínim, el Francisco Guisado tindrà 8 vots favorables. Entenem que proposar-me a mi com alcalde i votar-nos, amb dos regidors, no és ni lògic ni efectiu.

Durant la campanya electoral, a veïns i amics els recomanava que es llegissin els programes electorals dels tres partits amb més possibilitats, que els comparessin. Com ja he dit, el model de poble crec que tenia moltes coincidències en els programes de CiU i ERC. De fet ja les tenien els dos programes el 2011 i per això ens vam posar d’acord en tirar endavant els dos programes que tenien, ja llavors, un 95% de coincidències.

Ens queda el programa del PSC, el programa guanyador. És un programa fluix, amb frases que no comprometen a gairebé res. Moltes propostes són amb frases que ni tan sols tenen un verb en la seva construcció, per tant és impossible conèixer que es vol fer o com ho proposen fer, com per exemple quan parla de de Serveis socials i diu una frase tan lacònica com “Banc d’Aliments”. Què vol dir banc d’aliments, el tancaran, el peticionaran encara més del que ja ho hem fet des de CiU? Se’l vendran?

Anem però als temes que si que es diuen en el programa del PSC i que són els que de facto hem de considerat que són contracte amb la ciutadania que els ha votat. També amb els que no l’hem votat. Exigirem doncs el seu compliment i per això i li donarem suport. Per que suposem que el programa que van proposar és factible i el pensen tirar endavant i segur que tost els seu votants coneixen i entenem que el govern, amb majoria absoluta, tirarà sens dubte endavant.

Volem pensar que tu Francisco subscrius tot el que diu el programa i per tant assumeixes que la teva tasca dels propers 4 anys és la de tirar endavant el contingut del programa.

Perquè si no el tires endavant de forma majoritària voldrà dir que tu Francisco has enganyat, estafat electoralment i mentit a tots els ciutadans, t’haguessin votat o no, i vull pensar, perquè si la majoria dels ciutadans t’han donat el seu suport com per tenir majoria absoluta, que tu no ets ni un mentider, ni un demagog ni un estafador electe.

Mirem doncs els compromisos que has subscrit amb els ciutadans d’Òdena i pel qual tindràs, no només els vots del regidors del PSC, si no també els de CiU.

Ja he dit que el programa en molts aspectes es absolutament buit de contingut, però en d’altres sí que es concerta prou com per saber de que tracten els compromisos adquirits.
• Respecte a l’adversari. No l’heu tingut envers el govern durant 4 anys, espero que ho compleixis.
• Pensem que s’ha de mantenir l’alt compromís amb l’escola pública i les llars d’infants municipals. Fomentant el seu prestigi i els seu factor de cohesió social.
En l’apartat d’EDUCACIÓ dieu que fareu una acció preferent i que és pilar bàsic de la igualtat d’oportunitats.

Suposo que la primera decisió que prendràs dilluns serà la d’allargar el període d’inscripcions a les llars d’Infants i obrir de cara a setembre l’Avió de Paper.

AvioPaperDius en el programa que “enlairareu de nou l’Avió de Paper com escola bressol. Espero que així ho facis. Els darrers dos anys han estat de la crítica més crua i sagnant cap el nostre govern. L’heu anteposat a multitud de despeses amb la frase famosa de “con la que está cayendo y prefieren las caracoladas a la educación de nuestros hijos”.
Voldria recordar també el trist paper d’ara precisament fa dos anys en el dia que jo vaig ser escollit com alcalde, el numeret que es va muntar en aquesta sala de plens i les mostres de suport que vas donar als pares dels nens que anaven a l’Avió de Paper.
Tu mateix portaves papers enganxats amb el NO TANQUEU L’AVIÓ DE PAPER:
Espero doncs que dilluns anunciïs, si és que ja no ho fas avui després de la teva proclamació d’alcalde, que l’1 de setembre obriràs de nou L’Avió de Paper.
Si no ho fas seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• Dius que generaràs “planes de empleo local”
Personalment no crec que el plans d’Ocupació siguin la manera de solucionar l’atur del país. Al nostre entendre són una resposta a una problemàtica social, durant un període curt de temps, que ajuda a millorar la dignitat dels treballadors que són contractats i a millorar diferents espais del municipi.

Però si les teves propostes per reduir l’atur passen pels plans d’ocupació locals, molt em temo que tindran poc èxit. Com saps Francisco, actualment no està permès contractar personal si no és amb plans subvencionats pel SOC o la Diputació ja que no està permès augmentar al capítol de personal si no està plenament justificat i per una urgència o necessitat no ajornable. Generar ocupació nomes per reduir l’atur no crec que tingui cap justificació acceptada per la normativa actual. La Secretària anterior sempre ens va aturar qualsevol iniciativa davant propostes semblants.
Però confiem amb tu Francisco. Esperarem els plans d’ocupació locals. Si no ho fas seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• Ampliaremos la presencia de la administración local en los distintos nucleos urbanos arbiendo una oficina municipal en el Espelt y potenciaremos la oficina municipal del Pla de la Masia. No em copsat cap demanada de crear una oficina municipal a l’Espelt, però si tu ho dius Francisco és que ho penses fer.

Segur que no acabarà el mandat sense obrir una oficina a l’Espelt i hauràs potenciat la del Centre Cívic. Si no ho fas seràs un estafador electorals, un mentider i un demagog. Cert és que després en un altre apartat d’Atenció Ciutadana es diu:
“Potenciació i millora de l’Oficina Municipal del Pla i estudi per la creació d’una oficina Municipal a l’Espelt”. Home, si en un lloc a la introducció dius que la faràs i després dius que ho estudiaràs, crec que això sòl es ja una mica d’estafa. Les propostes s’han de portar estudiades i preparades. Dir primer què farem i després a la lletra petita que ho estudiarem no està bé oi?.
Esperem doncs a veure com es potencia l’oficina del Pla i veure l’estudi de la de l’Espelt.

• “Firmaremos un compromiso ètico a favor de un gobierno local más democràtico, eficiente, transparente y honesto”. Creiem que la darrera legislació estatal i catalana obliguen ja un compliment de tot això que tu proposes, Francisco.
Però tot i així, esperem veure el document i veure com el signeu. Si no ho fas seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• Proposes “un modelo abierto de municipio que haga possible las infraestructuras necesarias, como el Eje Transversal Ferroviari, que genere nuevos proyectos industriales que cuenten con oferta de suelo público, que no obedezca al interès especulativo, con la complicidad bien entendida de las administraciones”.
A l’apartat d’Infraestructures dius que “reivindicaràs l’Eix Transversal Ferroviari”. El compromís doncs amb aquest tren és ferm i no deixa marge a dubtes que tindrem tren aviat.
Segur que molts ciutadans aplaudiran que des el govern d’Òdena s’impulsi l’Eix Transversal Ferroviari. De fet ja el va pensar el PSC del Tripartit.
Com que dius que aquest tren comporta nous projectes industrials li donarem també suport quan veiem tren i projecte executiu o que des d’urbanisme et digui que tirarà endavant.
Com que dius que el nou sòl no ha d’obeir a interessos especulatius, suposo que deixarà fora del planejament futur d’Òdena la Finca de Can Morera, perquè si alguna cosa tenia aquella finca i la família propietària, era un objectiu especulatiu.
Però estem segurs que tu Francisco no ets un estafador electoral, ni un mentider ni un demagog.
Estem segurs que tiraràs endavant el Tren Gran, i tot i que amb quatre anys serà difícil veure construir el tren, segur que d’aquí 4 anys en veurem ja uns passos importants perquè sigui una realitat ben aviat. Potser tens previst canviar el que el Conseller del PSC Quim Nadal va escriure dient que l’execució s’esperava per més enllà del 2030.

Segur que amb la teva empenta el tren serà realitat aviat. Si no ho fas seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• En l’apartat de MODEL DE CIUTAT ens sorprèn que es digui una frase tant curta com “Mantenir els espais agrícoles”. Mira que l’he llegit vegades. Parlem de ciutat i es proposa mantenir els espais agrícoles. Esperem que es puguin mantenir els espais agrícoles i fer els nous polígons que tu Francisco has defensat sempre i que ja en el POUM suspès hi proposaves fer un polígon de 370 Ha (la meitat del tot el terme municipal d’Igualada).
Estarem expectants de veure com tires endavant el polígon de Can Morera amb les seves 370Ha i com mantens els espais agrícoles i com ho fas eludint objectius especulatius en el sòl.
Celebro això si que la frase de “Mantenir els espais agrícoles” millori la teva actuació del POUM de fa quatre anys de “farem un polígon de 370 ha en sòl tot d’alt valor agrícola.
Esperem veure com mantens l’espai agrícola d’Òdena, perquè si no ho fas seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• Seguint amb el MODEL DE CIUTAT
Dius que faràs una “CONCRECIÓ I FINALITZACIÓ DEL POUM”.
Entenc doncs, i no crec que la proposta sigui ambigua, que aturaràs el Pla de Participació Ciutadana que el nostre govern va iniciar i també que aturaràs els documents d’AVANÇ DE PLANEJAMENT també contractats amb la Diputació de Barcelona.
Des de CiU, ja el 2014 vam demanar els recursos per tirar endavant el POUM partint de l’inici d’un POUM, és a dir, Pla de Participació Ciutadana i AVANÇ. Això no impedeix aprofitar moltes de les coses d’aquell POUM suspès per la Generalitat que creiem que són aprofitables.
Esperem doncs que aturis aquests dos documents ja que per fer una CONCRECIÓ I FINALITZACIÓ DEL POUM, con dius tu Francisco, no calen tots els documents i tràmits que nosaltres havíem demanat.
Espero doncs aquesta CONCRECIÓ I FINALIZTACIÓ DEL POOUM ja que si no seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• Encara més sobre el Model de Ciutat.
“Recolzaràs el desenvolupament de l’aeròdrom com agent econòmic canviant oci per negoci”
I sobre l’aeròdrom i ja en l’altre apartat de Desenvolupament econòmic hi afegeixes:
“Aeròdrom Corporatiu (passant de l’oci al negoci)
Foment per l’arribada de noves empreses
Parc Tecnològic
Generació d’ocupació
Formació especialitzada”
No sé si trobaràs molts aliats per portar l’aeroport corporatiu de Catalunya a Òdena. No sé si per minimitzar el que probablement no podràs complir hi poses la paraula Aeròdrom Corporatiu enlloc d’Aeroport Corporatiu. Sembla que tenim un nou concepte, no sé si per no haver de complir cap de les dues coses.
Però com que t’has passat 4 anys criticant que el nostre govern va abandonar la proposta de l’Aeroport Corporatiu i d’això n’has fet bandera durant quatre anys, estic segur que en els popers quatre anys veurem posades les bases i el planejament de l’Aeroport Corporatiu que tu mateix vas demanar fa uns anys i que el Govern de la Generalitat de Montilla, et va concedir.
Jo ja estic esperant els jets corporatius.
Suposo que dilluns mateix ja trucaràs al Conseller de Territori i al Director General d’Urbanisme per posar les bases del futur Aeroport Corporatiu de Catalunya que tan has defensat.
Perquè si en quatre anys no veiem com avança aquest aeroport, seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

NOTA del dia 14 de juliol. Afegeixo un entrevista al Guisado feta a l’Anoiadiari que parla de l’Aeroport Corporatiu. Ja comencem a descafeinar el que demanava el PSC al programa electoral.

• “DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC
Diversificació de l’economia en l’àmbit comarcal
Generació d’ocupació
Millora de les infraestructures
Demanda d’infraestructures”
Fantàstic. Quatre frases que no comprometen a res i que difícilment els ciutadans podran saber si han incomplert alguna cosa.
Estarem expectants per veure com t’ho fas per millorar l’economia en l’àmbit comarcal, com generes ocupació (deixant apart la dels plans d’ocupació locals que has promès) veure les infraestructures que demanes, a més de l’Eix Tranversal Ferroviari i l’Aeroport Corporatiu. Dir que demanaràs infraestructures en un programa i no dir quines em sembla un insult a la intel•ligència dels ciutadans.
Volem resultats, perquè si no seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• Sector comercial de fabricants Can Riba (Outlet).
Ens dius: “Façana comercial de la Conca d’Òdena”. Difícilment podràs complir o incomplir res perquè la frase no diu res.
“La proximitat al cor de la Conca d’Òdena com a oportunitat”. Difícil també d’incomplir. Desconeixem on està el cor de la Conca però com a nou concepte queda bonic.
“Atracció de comerços i generació de nous.
Moviment econòmic: Ocupació i diversificació”
El nostre govern va finalitzar el planejament el 2013, aquell que tu Francisco ja tenies apunt suposadament fet per començar l’Outlet. Ja veus com ha anat.
El que sorprèn, és que facis promeses sobre un sector amb el planejament fet, que depèn ara ja només de la iniciativa privada.
Restem expectats per saber com transformarà l’Outlet en façana, que ens situïs on esta el cor de la Conca i com atrauràs nous comerços i en generaràs de nous, en un sector que depèn de la iniciativa privada.
Increïble la frase “Atreure nous comerços i generar-ne de nous”. Algun dia ja ens explicaràs la diferència entre atreure i generar nous comerços, a no ser que generar ho entenguis com que els crearà el propi ajuntament.
Sabem però que tu Francisco ets un home audaç i que tiraràs endavant totes aquestes propostes en aquesta zona que només depèn de la iniciativa privada, perquè si no ho fas, seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• SERVEIS MUNICIPALS
Realització de la Depuradora de l’Espelt i estudi de les del Raval i les Casetes.
Interpreto doncs que no secundes la proposta que el nostre govern va fer al Departament de Territori d’aprofitar el col•lector del nou Polígon del Cuir i la Marroquineria per construir un petit col•lector, de preu infinitament inferior i sense manteniment.
Esperem veure doncs la depuradora de l’Espelt i els estudis de les depuradores de les Casetes i el Raval.
Esperem que també ja dilluns enviïs una carta a l’ACA dient que no estàs d’acord amb el col•lector proposat a l’Espelt i que elimines la proposta de l’ACA i d’Urbanisme. De fet, el comentari teu a l’escrit favorable del Gerent de l’ACA sobre la nostra proposta de depuradora t’obliga a fer la rectificació de la nostra sol•licitud.
Si no fas tot això, i segur que ho faràs, seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• PLA DE BARRIS
Estem segurs que dilluns cursaràs sol•licitud a l’Oficina de Pla de Barris de la Generalitat per modificar el document vigent per treure la urbanització de la Carretera de Manresa i tornaràs a posar la minideixalleria i el camí del miradors. Res t’impedeix fer-ho.
Quatre anys de critica crua i descarnada perquè vam demanar la modificació del document de Pla de Barris per deixar de fer la minideixalleria i el camí dels miradors en favor de la urbanització del l’Avinguda de Manresa.
Estic segur que si els ciutadans han volgut que tu Francisco tinguis la majoria, es per que van entendre el que tu vas criticar descarnadament quan nosaltres vam modificar el document per deixar de fer la minideixalleria i el Camí del Miradors.
Volem veure que ets una home de paraula i que tornes demanar la minideixalleria de 220.000€ i el Camí dels Miradors d’import similars i que elimines la urbanització de l’Avinguda de Manresa.
Estem segurs que ho faràs, perquè si no ho fas seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.

• FORMACIO I OCUPACIÓ
Recuperació de l’atenció municipal personalitzada als aturats.
Assessorament i seguiment en la cerca d’ocupació
Si parles de recuperació, Francisco, només pots parlar del Servei d’Orientació Local que el nostre Govern va decidir, creiem que del tot encertadament per donar un millor servei als aturats, donar des d’Igualada amb un acord de col•laboració i amb el l’assessorament de la Diputació de Barcelona.
Fes-ho Francisco. Aquest tema també t`ha servit per criticar la nostre decisió. Ara no et queda altre remei que, com dius en el teu programa, recuperar-lo. Dilluns mateix ja pots parlar amb la Diputació perquè et tornin a donar d’alta a la Xarxa Xaloc i tornar a prestar el servei des d’Òdena.
Si no ho fas seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.
Per si de cas, et recomano que facis una consulta als ciutadans aturats, sobre si realment volen ser atesos per un servei, potser bo però molt reduït, com el que es donava fins el 2011 a Òdena, o prefereixen anar a un servei potent com el d’Igualada. Francisco, amb l’atur no s’hi juga i menys s’utilitza per finalitats electorals que tenen més de demagògiques que de reals.

Apart dels punts del programa del PSC, que ja he esmentat i comentat, també voldria aprofitar per demanar-te alguns temes que en el programa del PSC no en parles i que crec que són rellevants donat que han format part de la teva oposició durant els mandat passat.
• POLÍGON DE CAN MORERA
Sorprèn que un tema tan important com el Polígon industrial de Can Morera no formi part del teu programa de manera clara i específica.
Voldria recordar que ja abans de les eleccions del 2011 el PSC va envestir amb fúria contra tothom qui gosava a discrepar sobre el Polígon de 370 Ha que, primer durant el Pla Director Urbanístic de la Conca d’Òdena, i després el POUM, amb consta que no sabies que fer amb escrits recollits dels teus aduladors, empleats municipals i familiars.
Vull recordar que els quatre anys del darrer mandat has seguit criticant la paràlisi que segons tu Francisco tenia el nostre Govern en no tirar endavant el POUM ja que paralitzava l’actuació del Polígon Industrial Nord, anomenat comunament de Can Morera.
Vull recordar que també el teu PSC va proposar i en alguns casos aprovar als ajuntaments de Vilanova, Montbui i Igualada mocions demanant que no s’aturés el Polígon de Can Morera.
No et sorprèn que ara en el nou programa no aparegui ni una vegada aquest polígon ni les paraules Can Morera?.
Què passa amb Can Morera?
Suposo que si tens un mínim d’ètica, memòria i paraula, començaràs dilluns mateix a treballar perquè el Polígon de Can Morera tiri endavant.
Com he dit abans, també en relació a això, si no demanes Can Morera immediatament seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog. Segur que els ciutadans als que els deies que no fer Can Morera hipotecaria el nostre futur i els dels nostres fills i nets no els defraudaràs.

• POLÍGON ESTRATÈGIC DEL CUIR I MARROQUINERIA.
La Generalitat va aprovar inicialment fa uns mesos el Polígon Estratègic del Cuir i la Marroquineria. Tu Francisco no l’has vist mai bé. Qualsevol decisió que hem pres o comentari que hem fet respecte d’aquest polígon sempre ha estat votat negativament o amb comentaris contraris.
Sorprenentment, un tema important i estratègic com aquest, que proposa nou sòl industrial en l’àmbit de la Conca i més concretament dels municipis d’Igualada, Jorba i Òdena, no apareix en el teu programa.
Nosaltres creiem amb aquest polígon. Hi creiem perquè si tira endavant serà perquè la iniciativa privada, els adobers, hi hauran apostat. Entenem que cal donar des de les administracions resposta a les necessitats de les empreses.
Aquest sistema de mobilitzar sòl a demanada, creiem que és el més sostenible, eficient i viable econòmicament. De fet era el sistema que plantejava Gran Europa però que en el darrer any la pròpia empresa se’n ha desdit i el directiu que ho liderava ja tampoc esta a l’empresa. De fet també és el mateix sistema del sector de Can Riba (Scorpia) on també és la iniciativa privada a la es dona suport des de les administracions per tirar endavant propostes empresarials.
Can Morera, tornant ara enrere, no havia tingut mai cap proposta concreta, almenys en quatre anys jo no l’he trobat.
Espero doncs Francisco, que com he dit has criticar sempre el Polígon anomenat dels Adobers, tiris enrere la proposta de l’INCASÒL i la Direcció General d’Urbanisme. Crec que a finals de juny ja tens programada una reunió i espero que facis saber al Director General d’Urbanisme i al Gerent de l’INCASÒL que no vols l’afectació del 17% en el sòl odenenc que fa possible fer un polígon supramunicipal

• JUDICIALITZACIÓ DE LA POLÍTICA
No podia acabar aquets apartats de propostes teves sense fer esment a una frase teva en el sentit que la política no s’ha de judicialitzar.
Crec que calen algunes reflexions per veure que els vents bufen com convé i els principis s’adapten a cada situació que necessites.
Hem estat criticats per tirar endavant un procés, de resultes d’un informe i un requeriment de l’Oficina Antifrau sobre una denúncia que va fer Esquerra el 2011, abans d’entrar CiU al Govern. Així ho hem explicat sempre.
S’ha repetit moltes vegades per part del PSC que el nostre Govern va dedicar 50.000€ a aquest procés davant del Tribunal de Cuentas.
Has passat la Campanya electoral tornant a repetir a cada acte electoral del PSC que el nostre Govern havia dedicat 50.000€ a aquest procés i a perseguir a ex regidors i a tu mateix Francisco.
En el proper ple ja et demanaré un informe de secretària en qual s’indiqui quin ha estat el contracte fet amb l’advocat que va portar el procés en nom de l’Ajuntament. Veurem quin és doncs l’import.
Voldria recordar, com començava aquest punt, que tu sempre has dit que no s’havia de judicialitsar la política. Doncs bé, en aquest mandat has presentar tres demandes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Per cada cas han calgut nomenar advocats i procuradors i realitzar despeses per defensar els interessos municipals davant les teves demandes.
La primera demanda va ser sobre un contracte que no estava bé. No només no et van concedir la suspensió cautelaríssima del contracte, ni tan sols la cautelar, si no que ni tan sols et van admetre la demanda a tràmit. Diners dels contribuents gastats per res.
La segona demanda, similar a la primera, si que va ser admesa. Ves per on, fa uns dies va arribar la sentència del Tribunal Superior: es desestima la demanda de Francisco Guisado. Més recursos públics gastats.
Queda una tercera demanda al Tribunal Superior. Aquesta perquè pretén que us tornin uns diners que el Tribunal de Cuentas ja et va dir que no corresponien. No opinaré sobre el recurs, però d’aquí uns mesos arribarà la resposta i ja es veurà. De moment ja hem hagut de destinar més recursos públics a advocats i procuradors.
Segons tu no s’ha de judicialitzar la política, però això ho demostres amb tres demandes al Tribunal Superior de Justícia.
De moment 2 a 0 i pagant els ciutadans d’Òdena la defensa de les teves absurdes demandes. Aquestes però no les expliques mai.
Esperarem la sentencia a la tercera demanda.
I si abans et deia que el procés al Tribunal de Cuentas es va posar per la via judicial a requeriment de l’Oficina Antifrau, les tres demandes teves ho van ser per iniciativa teva i exclusivament teva. Ningú t’ho va demanar.
Estic del tot segur, que si haguessis pensat per un moment que guanyaries aquestes eleccions i que ho faries per majoria absoluta de regidors, mai hauries fet aquest programa.
Tu mateix t’has posat la trampa d’un programa que hauràs de complir o dimitir, perquè si no seràs un estafador electoral, un mentider i un demagog.
Ara ja només em queda fer-te algunes propostes que estan en el nostre programa i que creiem que són d’interès general i en alguns casos els primers passos ja estan fets. Segur que en el teu discurs de proclamació diràs aquella frase clàssica de que seràs l’alcalde de tots i que treballaràs per tots els ciutadans d’Òdena.
No faré referència a les propostes del nostre programa que es contradiuen amb les del teu programa. Ja hem quedat que tiraràs endavant les del teu programa.
• Ara que l’edifici del Centre Cívic està en molt millors condicions, l’obris als ciutadans. Creiem que la millor fórmula és la de fer una concessió a una empresa o entitat que en gestioni l’edifici, les activitats i la cafeteria.
• Vam demanar un estudi a la Diputació sobre el cost i com haurien de ser els ascensors al Centre Cívic i al Teatre Centre Unió agrícola. L’estudi està fet i el pressupost també.
Fes-los, els ciutadans ho agrairan i l’Ajuntament complirà amb la normativa d’accessibilitat als espais públics.
• Elimina les barreres públiques a voreres. El nostre govern n’ha eliminat ja moltes, amb plans d’ocupació o contractant les obres a una empresa externa. Acaba la feina Francisco.
• Millora l’accés a peu i amb bicicleta a Igualada fins el Polígon de les Comes per la C37z. Creiem que és una demanda d’una realitat actual. Des del gener la carretera és propietat municipal. Ara no hi ha excuses.
• Senyalitza les Rutes Saludables que el nostre Govern marcat i que estan pendents de validació per part de Salut Pública de la Generalitat.
• Genera un entorn urbà més agradable pels ciutadans. Ja estàvem estudiant com fer un jardí remeier a la zona nord del Parc de la Font on hi havíem previst traslladar l’estructura d’espai lúdic per la Gent Gran que el propi col•lectiu d’usuaris ens havia demanat. En la mateixa línia, ens agradaria que Òdena s’inscrivís al moviment de vil•les florides. Nosaltres ja en vam fer el primer pas a l’entrada venint d’Igualada i en alguns altres espais més.
• En el marc de la Mancomunitat, portem demanant des de fa dos anys, que sigui la Mancomunitat qui gestioni la recollida dels abocaments en entorn rural i la recollida de gossos abandonats. Hi ha bon consens importat entre els alcaldes de la Mancomunitat. En un servei només cal definir-lo, i en l’altre caldria una modificació d’estatuts, però que és viable.
Acabo. Francisco.
Moltes felicitats per la teva segura elecció. Amb aquesta llarga intervenció he intentat reflectir el que entenem des de CiU i el que et demanen per aquests quatre anys.
La vara d’alcalde que rebràs es la que les urnes han decidit que has de tenir, no pas per justícia, que en això d’unes eleccions no hi té res a veure, sinó per democràcia.
Seguirem parlant, si no hi ha res de nou, els propers quatre anys.
Et marcarem de prop i farem el seguiment puntual i rigorós del teu programa.
Agraeixo a tots els votants del passat mandat i a tots els que en vau renovar la confiança amb els vostres vots.
També agraeixo la tasca dels companys de CiU que no ens van voler acompanyar en un nou mandat i als que vau entrar a la llista de CiU treballant i proposant un projecte per fer d’Òdena un Poble de qualitat.
Seguirem treballant per tots els nostres votants ens tots els àmbits que creiem que beneficien a tots els odenencs.
Moltes gràcies.