És moment d’optimisme!

 Article publicat a La Veu eidicó paper del 13 de desembre de 2013

 

Sense voler pecar de massa optimista crec que és hora d’explicar que està passant alguna cosa, segur a Òdena, segurament a la Conca d’Òdena, probablement a Catalunya.

Des del punt de vista econòmic és bo que se sàpiga que hi ha diferents iniciatives empresarials que, si bé de manera lenta per les dificultats de finançament, podrien ser realitat a mitjà termini i alguna a curt.

Qui passi pel polígons Pla de les Gavarreres ha pogut observar com en els darrers mesos diferents naus del polígon tornen a tenir activitat.

Gavarreres (1)

 

La nau que havia ocupat AZKAR està ocupada per SNOP ESTAMPACIONES,

 

 

 

Gavarreres (4)

 

La que havia estat d’HERMES EDITORIAL l’ocupa ARA VINC,

 

 

 

Gavarreres (5)

 

 

Les de davant del Restaurant Carpi, que mai havien estat ocupades ara hi ha INNOVA PACK.

 

 

 

 

Pàdel

 

Unes altres naus ja llueixen la pancarta de propera obertura d’un espai esportiu amb 8 pistes indoor de pàdel, un tipus d’instal·lació fins ara inexistent a l’Anoia.

 

 

 

Nueva imagen (1)Nueva imagen (1)

 

GavarreresOdenaVillage

 

ODENA VILLAGE comença a caminar. Lentament, però ho fa. Serà un espai interessant i que encaixa amb el territori, el lleure i l’esport i que es desenvolupa en un espai natural.

 

 

Poso de relleu que en tots els casos les noves empreses han ocupat naus construïdes. Les empreses volen ara espais fets, a punt d’entrar. Les dificultats de construir per manca de finançament són encara massa grans.

És coneguda la meva relació amb una empresa TIC d’ecommerce i m’expliquen que aquest novembre han batut tots els records de comandes, fent mans i mànigues per endarrerir noves comandes. Les empreses es comencen a moure. Per cert, em diuen que segueixen mancant programadors i que no els troben. Amb més de 12.000 aturat a la comarca alguna cosa es fa encara malament quan hi ha sectors amb dificultats per cobrir llocs de treball.

També és coneguda la meva relació amb el sector tèxtil. Aquests dies em comenten, l’allau de noves comandes de repetició. Cert que les comandes inicials van ser molt minses, però també ho van ser l’any passat i poques repeticions es van produir. Ara em comenten que és diferent.

Que les empreses vinguin a Òdena no es mèrit del govern d’Òdena, com tampoc ho és que en el seu moment hagués marxat Hisitex (antiga Polifibra) d’Òdena. Tampoc és mèrit que ara pugi l’atur a Òdena ni serà mèrit que baixi, que baixarà.

El mèrit que vinguin les empreses és només de les pròpies empreses. Fer ús polític de la vinguda o la marxa de les empreses és una aberració política de governs (per tirar-se floretes) o de l’oposició culpar als governs de tots els mals.

Sorprèn saber que quan Hisitex (antiga Polifibra), amb 90 treballadors, va anunciar traslladar l’activitat a la planta central d’Anglès va oferir a tots els treballadors un lloc de treball a la central i només un 20% dels treballadors van acceptar el trasllat, la resta han preferit cobrar la indemnització i anar a l’atur. L’empresa inclús arribar a oferir als treballadors amb parella sense feina la possibilitat de donar-los feina també a l’empresa. Alguna cosa passa en aquest país que tampoc es fa bé. Puc entendre segons quines situacions, però que més de 70 treballadors de 90 preferís cobrar la indemnització i anar a l’atur no ho entenc. Potser hauríem d’anar pensant en allò tan impopular i tant políticament incorrecte de que qui no accepti una feina no te dret a atur. No es cap idea nova, a Alemanya ja passa. Qui llegeixi aquest escrit estarà d’acord amb mi que pràcticament des que es va anunciar el tancament d’Hisitex no hi ha hagut protestes laborals ni sindicals. Curiós!

Tot això no treu que des de les administracions no es pugui fer coses per perquè vinguin noves empreses o que les existents siguin més competitives. Per exemple, unes pistes indoor de pàdel al polígon a dia d’avui eren possibles. Es modificarà el planejament i hi afegirem als usos actuals els esportius perquè aquesta i altres empreses que vulguin invertir a Òdena ho puguin fer. En tot cas facilitar les coses a les nostres empreses o provocar que d’altres puguin venir, si que és mèrits dels governs. En això estem. Per mi les empreses són màquines de benestar per la societat (entre d’altres coses), per altres governs anteriors eren màquines de fer diners pels ajuntaments. Són maneres de veure les coses.

Les empreses aposten per Òdena i des del govern els intentem posar les coses fàcils. Aquest dies també ha estat noticia la creació de l’Associació de Propietaris i Empresaris dels Polígons dels Plans, idea que em permeto atribuir, però tirada endavant des de l’Àrea de Promoció Econòmica i impulsada pels ajuntaments de La Pobla Vilanova i Òdena que permetrà millorar la competitivitat de les nostres empreses.

Sense despeses i, sobretot, sense muntar cap estructura, consorci, mancomunitat o agrupació, ens posem d’acord els tres municipis per dinamitzar els nostres polígons.

Estem treballant perquè l’Ajuntament d’Òdena disposi de 30.000 m2 en propietat per oferir a inversors i empresaris que tinguin fet un projecte viable.

Alguna cosa està canviant a Òdena i els propers mesos seran claus per fer que, a Òdena i a la Conca d’Òdena, el fruit d’aquests anys de sacrifici de moltes persones, fruit dels dos primers anys de treball a Òdena govern de CiU/ERC, però sobretot fruit i mèrit de les empreses que inverteixen malgrat les dificultats a Òdena torni a portar la il·lusió perduda. La recuperació costarà i molt, la creació d’ocupació encara més. Tot comença algun dia, lentament si, però els primers canvis ja són visibles ara i més que en vindran el 2014.

Ara és hora de ser optimistes!